google-site-verification:googled2504c9c63634dc2.html

Как се определят валутните курсове на валутния пазар? | За начинаещи

Публикувано от UnitedKM на

Някога обръщали ли сте внимание на страницата с валутни курсове от вестник? Чудили ли сте се как и защо стойността на дадена валута се променя?

Из „Международните Финансови Пазари“ циркулира известна теория, според която валутните стойности са случайни! Това означава, че техните движения нямат логика и следователно не могат да бъдат предсказани.

Икономически модел на ценова определеност

Общото разбиране е, че валутният курс на девизите се определя (нагоре или надолу) поради два основни фактора в икономиката, за които най-вероятно вече сте чували, а именно: Търсене и Предлагане.

Преди да разберем как се поражда движението във валутите, трябва да сме наясно с основите на един от законите в икономиката, т.е. трябва да имаме базово разбиране за това какво е общото между Търсенето, Предлагането и Цената:

  • Предлагането е реципрочно свързано с Търсенето;
  • Търсенето е пряко свързано с Цената;
  • Предлагането е реципрочно свързана с Цената.

* Следващото заглавие от този пост звучи странно, но повярвайте то има логика!

Какво общо имат доларите със сандвичите?

Подточките по-горе са скучното обяснение на нещата. Можем да си обясним този феномен с далеч по-интересен пример.

_______________________________________________

Нека да приемем факта, че трябва да закусвате със сандвич всеки божи ден. Нямате друга опция! Сега си помислете, бихте ли дали $1000, за да получите този сандвич?

Това звучи налудничаво, нали? Но какво ще направите ако има само 10 такива сандвича наблизо до вашата локация? Сега бихте ли платили $1000, имайки предвид, че има много други хора, които също искат да опитат същата закуска?

_______________________________________________

Сега си представете, ако имаше само 10 сандвича в цялата страна? Тогава бихте ли похарчили $5000 за бройка? Заслужава си, защото вие се нуждаете от сандвич и предлагането е ниско.

Предполага се, че сте готови да се разделите с по-висока сума, за да го получите.

_______________________________________________

Сега си представете, че всеки друг магазин във вашия район и милиони магазини в страната продават сандвичи. Ще плащате ли още $1000? А какво ще кажете за $100?

В този случай е много по-вероятно да си закупите сандвич от място, където го продават за $50 или по-малко. Би следвало да закусите оттам! Защо?

Защото Предлагането е огромно! Ако смятате, че даден магазин е надценил сандвича си, можете да опитате на следващия. Тук важното е, че имате няколко възможности.

Единствената цена, с която сте готови да се разделите в случая би следвало да бъде възможно най-ниската на пазара, или поне такава която е сравнително ниска за добър сандвич.

При определянето на валутните курсове парите са сандвичите

Това което споделихме по-горе за сандвичите важи в пълна сила и за валутите, защото една валута не е нищо друго освен стока. Макар тя да бъде с много различни свойства, като например да бъде подкрепена от надеждна страна или широко приета от много търговски партньори.

В този случай вашата закуска трябва да бъде “чуждестранният сандвич” (чуждестранната валута).

Да кажем, че текущата цена на Долар-Сандвич е €67.14.

  • Всеки път, когато повече хора в световен мащаб искат повече Долар-Сандвичи в замяна за евро банкноти, цената ще се покачва: €67.14, €67.85, €68.21 и т.н… Когато това се случи, ние казваме, че еврото се обезценява спрямо долара. (Или, че доларът се оценява повече спрямо еврото).
  • Когато Търсенето на Долар-Сандвичи се понижава, цената на един Долар-Сандвич се движи от €67.14 до €66.98, €66.02 и така нататък. Когато това се случи, ние казваме, че еврото се оценява повече спрямо долара (или че доларът се обезценява спрямо еврото).

Това накратко е основният принцип на движение на валутните курсове, с който трябва да сте наясно, при обмяна на валута без да имате чувството, че губите пари.

Ако имате въпроси или други интересни възгледи за обяснение за движенията на курсовете на валутните пазари, ще се радваме да ни ги споделите в коментарите по-долу!


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *