google-site-verification:googled2504c9c63634dc2.html

Къде са най-лошите места за обмяна на валута?

Публикувано от UnitedKM на

Да пътувате в чужбина е забавно и вълнуващо. Докосване до друга история, поглед над различна култура, опитване на нетрадиционна кухня, въобще научавате много за заобикалящия ни свят.

Когато пътувате в повечето случай не можете да разчитате на местна валута, а именно българския лев. Обмяната на чуждестранна валута може да бъде лесна, но трябва да сте изключително предпазливи, за да не обмените вашите левове за евро, долари или паунди на лош/нисък валутен курс.

Разбира се, обмяна на валута не се налага само при туризъм, но и при бизнес пътувания (командировки), сделки (закупуване на имот, стока, услуга) и други.

Преди да ви посъветваме къде да НЕ обменяте валута, нека да припомним…

Как работи валутната борса

Валутните курсове винаги варират и са нестабилни, защото глобалната икономика е активна 24 часа на ден. Докато икономиките се укрепват или отслабват, валутите изпитват инфлация или дефлация, а търговският дефицит расте или намалява, което означава че относителната стойност между валутите се движи нагоре или надолу.

Финансовите институции, инвеститорите и спекулантите постоянно купуват и продават големи партиди валути, което създава текущия пазарен обменен курс между две валути.

Като цяло валутните курсове се котират спрямо щатския долар, английската лира – стерлинг, еврото и швейцарския франк, тъй като те са най-стабилните и широко използвани валути за големи търговски сделки.

Когато пътувате в чужбина и искате да закупите нещо в местната валута, обикновено обменяте сравнително малък обем валута на по-висок обменен курс, така че този който прави обмяната да може да направи малка печалба.

Не всички валутни борси заплащат една и съща ставка, а предприятията (бизнесът) се възползват от нуждаещите се туристи в райони, в които туризмът е развит, и опитват да направят по-голяма печалба.

Къде са най-лошите валутни курсове?

Аеро, Жп или Автогара

Летище

Първото място, което почти всички новопристигащи посещават е терминала на летището, а ако пътуването е с влак или автобус, то със сигурност на съответната жп или автогара ще има обменно бюро. Идеята е където и да сте да получите моментална възможността за размяна на пари.

Валутните бюра разположени по гореизброените места, знаят, че може да имате крещяща нужда от местна валута, за да продължите вашето пътуване (след полет да хванете автобус, влак или такси например), така че те без да се замислят ще се опитат да спечелят големи суми пари на ваш гръб, предлагайки ви високи курсове.

Възможно е да избягате от този сценарии, ако предварително се снабдите със съответната местна валута преди да посетите избраната от вас дестинация. Друга опция е да намерите банкомат на съответната гара. Обикновено там курсът е доста по-изгоден, но това зависи от банката, чиято собственост е въпросният банкомат.

Също така не забравяйте, че повечето кредитни карти не начисляват допълнителна такса за плащане в чуждестранна валута, което означава че стойността ще бъде обменена спрямо курса на банката която използвате.

Хотелът

Хотел

Друго място където не бихте желали да ви се налага да обменяте валута е рецепцията на хотела, в който сте отседнали. Да, обикновено смяната на валута, която ще ви предложат в хотела е поредният вариант, в който дружеството може да се възползва от вас като клиент и да ви таксува, дори двойно.

Дори ако се опитвате да си направите резервация в хотел в чужбина, чрез онлайн платформата на техния сайт бъдете нащрек, особено ако цените са в чуждестранна валута. Много е вероятно курсът е като този на рецепцията – сиреч много по висок от обикновения.

Нерегистрирани валутни бюра

Накрая, но не на последно място ще ви посъветваме да избягвате обмяна във валутни дружества, които не сте проверили предварително.

Всяка държава би трябвало да си има публичен регистър на обменните бюра в страната. Това означава, че всеки гражданин или посетител на съответната дестинация може бързо и лесно да провери, дали валутното бюро фигурира официално в държавния регистър и може да ви предложи “законни” курсове за обмяна.

Ако не откривате обекта, в който искате да обмените вашите чуждестранни валути, то по-добре не му се доверявайте и намерете най-близкото, вписано в публичния регистър, чейндж бюро. Друг доверен метод е да питате някой местен, но и това не може да ви гарантира безопасни курсове.

Надяваме се да сме ви били полезни и ще се радваме да споделете в коментарите за други места, на които не се препоръчва обмяна на валута!


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *