google-site-verification:googled2504c9c63634dc2.html

Паундът след Brexit | Прогнози и фактори, които ще повлияят

Публикувано от UnitedKM на

Поради ред причини на повечето млади, а и не толкова млади в страната им се налага да работят в чужбина на даден етап от живота си. За някой е начин да разнообразят обстановката си и да заделят “някой лев” за лятото, други го правят, чисто и просто, за да изхранват семействата си и да им подсигурят определен стандарт.

Дестинациите за тези “гурбети” са в общи линии стандартни. Великобритания, САЩ, Белгия и Германия.

Ние вече представихме нашата прогноза по отношение курса на щатският долар. Съдбата на еврото от своя страна до известна степен се влияе именно от долара. Една друга валута обаче е с неизвестно бъдеще и виси с въпросителен знак в умовете на много от нас. Говорим разбира се за Великобританската лира или така нареченият “паунд (£)”. Неговата съдба е под въпрос поради феноменът “Brexit” който се изразява в напускането на Великобритания от Европейския съюз.

Предполагаме, че всички помислили за работа на острова са запознати и с възможността за новопоявили се усложнения при допускането им на пазара на труда в Англия. Ако случайно не сте, благодарете ни в коментарите за предоставената информация…

Защо се очакват промени в курса на паунда

С наближаване излизането на Великобритания от ЕС нараства и възможността от трусове в курса на паунда. Но защо?

От 1992 година насам стойността на паричната единица се диктува от нейния пазар. Тоест, хората които я купуват или продават до известна степен определят нейната стойност на пазара. За проявата на такъв феномен ви разказахме и в един от нашите предишни постове – определянето на валутните курсове на валутния пазар.

Свободното движение в стойността на една парична единица не е нещо лошо, именно обратното. Означава, че икономиката в страната може по един или друг начин да и повлияе дори и несъзнателно, докато взема решения на корпоративно ниво, базирани именно на нейната стойност. Тези промени породени от пазара на валутата, обаче са трудно постижими ако основната парична единица в страната е с ниска стойност. Подобен пример е Гърция. След икономическа криза, южната ни съседка няма как да повлияе върху стойността на еврото, тъй като собствената й валута (“драхма” по това време) е твърде евтина.

Политиката и паунда

Политиката и паунда

Негативни влияния в стойността на валутите, обаче се появяват и при икономическа и политическа нестабилност в една държава. Именно в такова положение се намира в момента Великобритания. Клаузите по договора за напускане на ЕС все още подлежат на обсъждане. Това забавяне в достигането на консенсус вече повлиява стойността на паунда.

Ако въпросният договор е “благосклонен” към доскорошната страна членка, нейната валута най-вероятно ще възвърне позицията си на валутния пазар, но ако се случи обратното прогнозите не са толкова обнадеждаващи.

Лекото преминаване на преговорите и евентуалното благополучно споразумение би означавало и ръст в икономиката. Компаниите биха се възползвали от стабилността в страната и вероятно биха си позволили набирането на повече персонал, както и покупката на нови съоръжения и прочие. От своя страна консуматорите биха се решили да харчат повече, знаейки, че спестяванията им са в безопасност.

Други фактори влияещи на стойността на валутата

  • Чуждестранните инвестиции, както закупуването на валута от компании извън страната също влияят върху курса на валутата. Да речем, че една американска компания иска да закупи завод намиращ се в Англия. Тя ще трябва да продаде определена сума долари, за да разполага с паунда за осъществяването на сделката. Множество такива обмени биха вдигнали цената на паунда спрямо долара.
  • Печатането на пари е друг фактор. Колкото повече отпечатана валута имате, толкова по ниска е нейната стойност. Ако се замислите, диамантите са скъпи именно защото са с ограничено количество. Откриването на огромни залежи от скъпоценният камък, би намалило цената му в глобален мащаб.
  • Съотношението между внос и износ в страната е друг водещ фактор. В момента Великобритания внася повече стоки отколко изнася продукция, това повлиява и решенията на търговци извън страната. Ако те решат, че паундът може да загуби своята стойност, ще обменят спестените си пари в по-евтина валута, от която те биха могли да се възползват.

В общи линии, същото се случва и в България. В един определен период от годината, когато повечето от работниците ни извън страната се върнат у дома, те обменят спестяванията си в левове, за да могат да пазаруват свободно у нас. В този момент стойността на паунда спрямо лева в страната ще спадне. Подобни движения не са големи, но ако подобен феномен се прояви в световен мащаб, тогава разликата в цената би била значителна.

Експертни мнения за бъдещето на паунда

Поради деликатната политическа позиция, в която Великобритания се намира в момента, мненията по отношение валутния курс на Стерлинг паунда са смесени.

В общи линии неговата съдба, поне в краткосрочен план, ще се определени от клаузите по договора за напускане на страната от ЕС.

Много от експертите в областта на банковата дейност, обаче смятат, че по-чувствителни промени в стойността на валутата биха се изразили в последствия на действията след официалното напускане.

Трейдинг дружествата по света в момента са в режим на изчакване, а голяма част от движенията нагоре и надолу при паунда се дължат на количеството покупко-продажби осъществени от по-малки играчи на пазара, които смятат, че знаят нещо повече. Те просто поемат риск, с надежда за по-голяма възвращаемост в последствие.

За нас това също е от значение, но каквото и да се случи, най-вероятно паунд стерлингът ще запази по-високата си стойност спрямо българският лев. С оглед на това, не се очаква сънародниците ни да спрат да обменят паундове за левове. Стига, разбира се, да имат възможността свободно да бъдат част от трудовия пазар в Англия.

Надяваме се, че сме били полезни с предоставената информация. Вие на свой ред сте свободни да изразите своите виждания и очаквания за бъдещето на паунда долу в коментарите.

Както винаги, ако имате въпроси ние сме насреща.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *