google-site-verification:googled2504c9c63634dc2.html

Полезни съвети за обмяна на валута в чужбина

Публикувано от UnitedKM на

Пътувания до чужбина, парични преводи за семейство или приятели, международни плащания (такса за теглене от банкомат)… за всички тези действия се изисква допълнителна сума, която трябва да заплатим, за да сменим една валута за друга.

Бродене от банка в банка, търсене на онлайн доставчици за обмен или обикалянето по непознатите улици на дадена дестинация в чужбина, за да намерим най-добрите курсове може да отнеме не само ценно време, а и средства (особено ако не ги следим, разходите за обмен в чуждестранна валута могат бързо да се натрупат).

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да спестите средства следващия път когато ви се налага да обменяте валута извън България:

1. Планирайте предварително

Не чакайте последния момент за предстоящата обмяна и по-отрано проучете средния обменен курс на необходимата ви валута. Започнете поне месец по-рано, за да придобиете по-ясна представа какви са движенията и по-лесно да усетите подходящия момент за смяна. Сравнете стойностите и таксите предлагани в интернет, банките и чейндж бюрата близо до вас.

БОНУС СЪВЕТ: Местоположението на валутния офис също е от значение. Нашето предложение е ако може да избягвате обменни бюра, които са на популярни места за туристи като летища, гари, морски курорти и т.н., защото те често предлагат по-ниски от пазарните валутни курсове.

2. Разберете стойността на валутата

Някои разходи за чуждестранна валута могат да бъдат прозрачни, но други могат да бъдат скрити, затова е важно да разберете за какво плащате. Точно както всяка друга фирма, и дилърите на валута трябва да реализират печалба, за да останат в бизнеса.

Ето кои са трите начина, по които доставчиците могат да изкарват печалба от смяната на валута:

  • От начисляване на комисионна, фиксирана такса, такса за обработка или минимална такса за всяка покупко-продажба;
  • От продажбата на валута с включен марж – продажба на валута за по-висока стойност, от  закупената, или от т.нар. спред (разликата между курс купува и курс продава);
  • От начисляване на такси за банкови трансфери, парични преводи и други методи за доставка.

3.   Консолидирайте транзакциите си

Тъй като всяка валутна транзакция има свързани разходи, понякога по-малко транзакции могат да доведат до по-ниски разходи. В зависимост от вида на транзакцията може да спестите пари, като обедините няколко парични преводи в един. Някои чейндж бюра дори могат да предлагат по-добри лихвени проценти или да се откажат от комисионните за валутни обмени над определена сума.

4. Пазете се от фалшификати

Може би всяка страна има определено количество фалшива валута – някои дори малко повече от други. За да избегнете фалшиви банкноти се опитайте да се запознаете с външния вид и самото усещане на валутата предварително.

Проучете “слабите места” на банкнотата, но имайте предвид, че ако фалшификатът е на високо ниво е почти невъзможно да се разпознае. Използването на доверени (утвърдени) дилъри на валута и установени компании за обмяна на валута биха намалили възможността във вас да попаднат невалидни девизи.

5. За по-сигурно заложете на местно банкиране

Ако ще се местите в чужбина, ще учите в чужбина или планирате да останете в чужбина за по-дълъг период от време, помислете за миграция на цялостното ви банкиране близо до вас. Откриването на местна банкова сметка може да ви спести много от такси и да ви помогне за сигурността на парите ви. Също така ще консолидирате вашите валутни сделки много по-лесно и ще намалите риска от колебания във валутния курс.

6. Използвайте кредитна карта

Ако имате кредитна карта и ви предстои пътуване в чужбина, свържете се с вашия банков консултант и го уведомете за дестинацията и периода, в които ще пребивавате там. Така той ще може да идентифицира, и съответно да предотврати, съмнителни транзакции и да избегне замрази баланса във вашата сметка.

Бъдете сигурни, че сте попитали и за това какви такси ще ви се начислят при използването на кредитна карта в чужбина (може да са няколко процента за международна транзакция и допълнителни такси за превалутирането в местна валута), и дали има опция за подобряване на условията.

Това са нашите предложения за по-сигурна и по-ефективна обмяна на пари в чужбина. Не забравяйте, че колко по-информирани сте, толкова по-лесно ще намерите най-добрата сделка и ще спестите средства.

Ще се радваме да споделите и вашата гледна точка в коментарите 🙂


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *